Mama

De spanning die de Sint met zich meebrengt

De spanning die de Sint met zich meebrengt

 

De Sint neemt een hoop spanning met zich mee. Niet alleen voor volwassenen rondom de hele Zwarte Pieten discussie, maar vooral voor de kinderen is het reuze-spannend. Zo spannend dat kinderen juist net iets minder goed luisteren dan anders en ook veel korter slapen als anders.

Tenminste bij ons is dat zo. Marc is 4 jaar en dit is het tweede jaar dat hij echt snapt wat het Sinterklaasfeest inhoudt, dat hij cadeautjes krijgt van de Sint en dat hij zijn schoentje kan zetten.

Stouter en ondeugender dan anders

Vorig jaar leverde dit heel veel spanning op. Wij benadrukten weleens dat hij beter moest luisteren omdat Sint en Piet alles hoorden en weleens een keer niks in zijn schoen zou doen als hij niet gehoorzaam was. Wat uiteindelijke resulteerde in een best wel stout en nog ondeugender kind dan normaal. Juist nu hij, volgens ons, veel liever moest zijn, werd hij alleen maar stouter.

Ook het slapen werd moeilijker. Zijn schoen werd 2 keer per week gezet en vooral die nachten sliep hij slecht. ’s Morgens werd hij ook extra vroeg wakker en zelfs een keer ging hij midden in de nacht uit bed om in zijn schoen te gaan kijken. En dan je kind weer in bed krijgen is erg lastig.

We leggen de nadruk er minder op

Gelukkig hebben wij ervan geleerd. We hebben het er minder over en Marc heeft alleen zaterdag zijn schoen gezet. Zolang hij er niet om vraagt zetten wij zijn schoentje niet. Ik ben van plan om hem pas weer in het weekend te vragen of hij zijn schoentje wil zetten. We leggen de nadruk er minder op en nu is het dus wat minder spannend als vorig jaar.

Wat we wel doen

Natuurlijk willen wij hem de pret niet ontnemen, we kijken iedere dag naar het Sinterklaasjournaal en lezen boekjes over Sinterklaas en zijn Pieten.

In het weekend zullen wij zeker aanwezig zijn op een plek waar Sinterklaas een bezoekje brengt en mag hij dus ook zijn schoentje zetten. Wij zijn er nu als ouder iets minder mee bezig en hebben het er minder over, waardoor we merken dat Marc er ook wat minder mee bezig is en de spanning wat minder is.

De sinterklaascadeautjes zijn al gekocht en ik vind het hartstikke leuk om hem op pakjesavond te verrassen met de mooie cadeaus en zijn blije gezichtje te zien als hij ziet wat hij van de Sint heeft gekregen.

sint-and-piet-559519__340

 

Hoe gaat jouw kind om met de spanning rondom Sinterklaas? En hoe ga jij als ouder met de spanning om?

 

*afbeelding van Pixabay*

Advertenties

8 thoughts on “De spanning die de Sint met zich meebrengt”

  1. Erg is dit dat zwarte pieten te zeuren. Echt niet normaal meer. Van mag het blijven. Het was altijd zo geweest. Als niet bevallen in Nederland rot dan maar op. Het is al jaren te zeiken. Arme Marc.. luistert niet goed naar jou. Het is niet geloven dat hij niet kan slapen. Gewoon 1 keer schoen zetten. Misschien is voor hem verwarrend af of zo. Het word dan spannend sinterklaas avond. Voor de kinderen is het leuk. Leuke foto met sint en zwarte piet. Zo hoort het Yvonne. Laat maar lekker kletsen.

  2. De oudste gelooft niet meer, dat is dit jaar voor het eerst. Maar toch blijft het spannend en leuk natuurlijk! De jongste is wel helemaal door het dolle heen en zet elke avond zijn schoen haha. Ook al blijft hij steeds leeg. Piet heeft er nu maar even een briefje in gedaan dat hij niet elke dag zijn schoen hoeft te zetten en dat papa en mama wel weten wanneer het weer mag.

  3. Wij hebben niet zo’n last van die spanning of van ander gedrag. We leggen dan ook weinig nadruk op Sinterklaas en vieren het alleen op 1 dag met de Opa’s en Oma’s. Zelf motiveren we onze meiden ook niet om in Sinterklaas te geloven. Als ze er naar vragen, vertellen we hen de wereld. Misschien door onze houding en doordat wij niet meedoen aan het grote geheim dat onze kinderen er ook relaxter in staan? Ik weet het niet. Succes de komende periode en geniet van het feest straks!

    1. Het zal zeker een verschil maken dat je er niet de nadruk oplegt en dat je er ook minder mee bezig bent. Ik zou dat jammer vinden, ik weet hoe leuk ik het vroeger vond en vind dat voor mijn kind dus ook erg leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s